Vision för Hallstavik

 

Vi tycker att det behövs en vision för Hallstavik, för hur olika områden kan utvecklas. Och vi tänker börja skapa den nu. Vi börjar med området runt vårt nya utomhusbad. Där vill vi ha något som vi kallar för Hallstaviks friluftspark. Området ligger 10 minuters promenad från centrum och där hittar vi redan idag en fint utomhusbad och en golfbana. Även tennisbanor finns här och kommunen planerar att bygga en skatepark. Stallet och ridskolan finns också i närheten. Detta område skulle kunna utvecklas till så mycket mer, här skulle kunna finnas en camping, några stugor att hyra för golfare och fiskeentusiaster. Hallstavik behöver även ett nytt inomhusbad, det gamla har stort renoveringsbehov. Det skulle ju vara perfekt att anlägga ett nytt inomhusbad intill utomhusbadet, då slipper man ha två separata anläggningar med allt vad det innebär i form av personal, omklädningsrum, uppvärmning mm.

Intill skateparken vill vi ha ett utomhusgym, en spontanidrottsplats, en lekpark. Då blir det en plats för aktivitet och skateparken lämnas inte ensam.

Tänk om sedan området runt ån och under bron kunde snyggas till, göra en fin park där man kan promenera och sitta ner vid en vattenspegel. Då skulle vi kunna vara stolta över infarten till Hallstavik.

Och när projektet Skeboåns Sportfiske har fått snurr på en del av projektet, sportfisket i Skeboån, då har vi ju behov av restaurang, övernattningsmöjligheter, försäljning av fiskeprylar och fiskekort, aktiviteter mm. Då finns det möjligheter för någon driftig entreprenör att driva verksamhet i området.

Dessa tankar och idéer ska vi nu försöka få ner på pränt i text och bild. Vilka idéer har du för Hallstavik? Det vore ju fantastiskt bra om vi kunde koka ihop alla olika idéer som finns för Hallstavik till en gemensam vision, som alla Hallstaviksbor står bakom. Vem skulle kunna stoppa oss då?

Social tagging: > > >

5 Responses to Vision för Hallstavik

 1. Morgan kjelldahl skriver:

  Gäller att ha visioner och idéer som iaf minst 50% av Hallstaborna står bakom så det inte går som med det tilltänkta centrumtorget att det blir ramaskri och protestlistor, var rätt pinsamt i folkets hus när politikerna har tänkt sig satsa på nåt dom tror hallstaborna vill ha så sitter folk bara och klagar och är negativa. Så samla in massa idéer och presentera lite förslag som hallstaborna får tycka till om på ett möte där inte politikerna är närvarande sen när ”vi” vet vad vi vill så är det bara att köra all in och övertyga politikerna om vad som behövs i hallstavik. Tror nog dom går med på det mesta bara det förs fram på rätt sätt och hallstaborna står relativt enade bakom förslagen.

  • Carita Holmberg skriver:

   Instämmer helt, det måste manglas några gånger så vi blir eniga. I fallet med centrumomgörningen har kommunen pratat med många Hallstaviksbor vid ett flertal tillfällen, haft möten, gått centrumpromenad, varit öppna för synpunkter och lyssnat till önskemål. Så de hade nog bra koll på vad de Hallstaviksbor som deltog i möten och promenader tyckte. Och nu har de ju lyssnat på de som vill ha parkeringen kvar och ska komma med ett nytt förslag. Förhoppningsvis blir fler nöjda denna gång. /Carita Holmberg

 2. Andreas Årlind skriver:

  Bra ideer men jag tycker ni börjar i fel ände. Att hallstavik saknar en gästhamn är inte bara märkligt utan hämmar även hela hallsta inte minst sommartid.

  • Carita Holmberg skriver:

   Då tar vi med din synpunkt i listan över vad som ska vara med i visionen 😀
   Frågan om båthamn i viken har ju diskuterats länge och funnits med i tidigare visioner. Och det är ju en önskan från väldigt många och skulle vara fantastiskt om det blev verklighet.
   Att vi inte börjar där beror på att det krävs mycket pengar och miljöutredningar bland annat. Det kommer att ta tid. Friluftsparken tror vi kan förverkligas betydligt snabbare och det behöver hända bra saker i Hallstavik så snart som möjligt. /Carita Holmberg

 3. Lotten Drakman skriver:

  Fantastiskt med ett visionsarbete för Hallstavik för att förbättra boendemiljö och skapa ett trivsamt samhälle som vi vill bo i.

  Tycker att det låter som en bra idé att fortsätta arbeta med det fritidsområde som påbörjats nere vid å-rummet. Där finns stor potential till att skapa ett område för rekreation och aktivitet, samtidigt som man kan framhäva ån och havsvikens närhet till samhället.

  Något som jag dock tror är viktigt är att separera vad som idag är ett naturområde med idéer om nytt inomhusbadhus och verksamhetanläggningar. Med verksamhet av den sorten (badhus, restaurang, övernattning, försäljning) kommer också parkering, asfalt och annat som inte gynnar en utveckling av fritidsaktiviteter i naturliga rum.
  Ett nytt inomhusbad skulle inte bara kosta enorma summor pengar utan skulle heller inte skapa något nytt för Hallstavik. Istället skulle det plocka bort en viktigt funktion som ligger i närhet till skola och verksamhet som kan nyttja det både vackra och funktionella badhus vi har idag. Lägg de pengarna på renovering av befintligt badhus och koncentrera nya visioner på att skapa mervärden i Hallstavik istället för att flytta runt på de verksamheter vi har idag. Det gynnar ingen och vad skulle man då göra av det gamla badhuset och den platsen där det står idag?

  Jag tror på en vision där man arbetar med ett sammanhängande grönstråk från utomhusbadet & golfbanan fram till havsviken. Att öppna upp och tillgängliggöra denna yta till att bli mer parkliknande och med jämna mellanrum skapa plats för precis sådana aktiviteter ni pratar om med spontanidrott, utomhusgym, lekplats.
  Med ån i centrum tror jag att det skulle kunna bli en fantastisk plats att vistas på istället för den raksträcka av gångväg med snåriga buskar som det är idag.

%d bloggare gillar detta: